KDO SVA

Hiško sva podedovala po pokojni babici Mariji Vogelnik ter pokojni mami Mojci Vogelnik. Glede na to, da je bila slabo vzdrževana, sva vanjo tekom let vložila veliko truda, dela in časa in ga še vedno vlagava. Z leti nama jo je uspelo obnoviti v unikatnem lesenem umetniškem stilu, ki ji daje pridih pravljičnosti. Hiška nama tako predstavlja bratsko-sestrsko vez ter odnos do prostora Bohinja.

Javor Škerlj Vogelnik:

Po poklicu profesor Športne vzgoje, nekoč navdušen učitelj smučanja in deskanja na valovih. Danes me navdušuje glasba, poezija, umetniško izdelovanje iz lesa (www.panlights.com) ples, stik z naravo in ljudmi. Sem v procesu izobraževanja iz sodobne gibalne metode Movement Medicine ter Nenasilne komunikacije, ki si prizadeva za vzpostavljanje odnosov, ko so potrebe vseh vpletenih upoštevane skozi radostno dajanje.

Bohinj mi predstavlja stik s čarobnimi navdihi narave ter lepoto poetičnih izrazov njenih pravljičnih bitji. Temu je namenjeno tudi moje ustvarjanje iz lesa, umetniško oblikovanje notranjosti hiške in energijskega vrta s številnimi lesenimi skulpturami in land-artom.

Mojra Vogelnik Škerlj

Leta 2010 sem se preselila na Nizozemsko, kjer sedaj s svojim partnerjem skupaj delujeva na mednarodnem področju sodobnega plesa pod imenom The100Hands. Predstave so pogosto na lokacijah zunaj gledaliških odrov, kjer iščeva aktiven odnos publike znotraj predstave na temo medčloveških odnosov, kot so intimnost, zaupanje in nepredvidljivost. Tukaj si lahko več preberete o projektih in pogledate krajše filmčke predstav.

Poleg plesa sva oba predana praktikanta joge ter močna pristaša trajnostnega način življenja: če je le mogoče potujeva z vlakom, doma pečeva ekološki kruh, v vse trgovine in na trg prineseva svoje vrečke iz blaga, obleke nosiva ‘druge roke’ ali pa pridelane v Evropi od podjetji z odgovornimi materiali… Avgusta 2017 sva dočakala prvega otročka.

Od kar sem se preselila na Nizozemsko se bolj kod kadarkoli zavedam lepote in prednosti Slovenije: kvalitetna prehrana, relativno veliko neokrnjene narave in klima, ki omogočata vse od poletnega morja do zimske smuke. Bohinj doživljam kot enega večjih zakladov, kjer skušam dvakrat na leto skupaj z Javorjem posvetiti čas skupni skrbi za hišico, ki sva jo podedovala. Poleg tega je to tudi čas iskanja ravnovesja med najinimi željami in predstavami skozi spoštovanje in sožitje.